JičínDnes.cz
JičínDnes.cz » Monitor zpráv » Z regionu » Jičínský deník - zprávy

Z regionu

Jičínský deník - zprávy Zdroj: Jičínský deník - zprávy |

KVÍZ: Krkonošské pohádky slaví 50 let. Jak dobře znáte legendární večerníček?

30. 4. 2024 | Přesně před padesáti lety, 30. dubna 1974, se vysílal první díl jednoho z nejoblíbenějších českých večerníčků. Vždyť kdo by neznal Krkonošské pohádky, ve kterých chamtivý a lakomý Trautenberk, žijící v horách na samé hranici Krakonošova hájemství, chtěl být velkým pánem. Ale celé jeho panství tvoří chalupa, kousek lesa, pár luk a polí. Jedinými jeho poddanými jsou Kuba, Anče a hajný. Vyzkoušejte si ve výročním kvízu, jak dobře jsou vám Krkonošské pohádky blízké.  ...

V Paleoparku Balka chybí už jen drobnosti. Lidé byli z pravěku nadšení

30. 4. 2024 | /FOTO, VIDEO/ Paleontologický park v Nové Pace si o víkendu prohlédli první návštěvníci a zájem předčil očekávání. Cesta do pravěku se naplno otevře za měsíc, mezitím je připravena řada dnů otevřených dveří a výpravy po stopách krytolebce Huga krajinou, která svým dávným bohatstvím a nálezy vzácných zkamenělin proslulá.

Mějte vatry a čarodějnice pod kontrolou! Meteorologové varují před větrem

29. 4. 2024 | Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal pro příští dny výstrahu, která upozorňuje na zvýšená rizika šíření požárů. Vzhledem k blížící se tradici pálení čarodějnic je třeba být ve střehu a dodržovat rady hasičů. Je sucho a plameny by mohl rozfoukat nárazový vítr. Riziko poklesne až v pátek 3. května, kdy zřejmě bude pršet.

Prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní? Letos to nezachrání ani výprava do hor

29. 4. 2024 | /ANKETA/ Na rozdíl od předchozích tří let nezvládneme letos prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní v nížinách ani ve středních polohách. Tak brzký nástup jara a rychlost růstu vegetace jsme v Česku nezažili desítky let. Vzhledem k tomu, že letošní nástup jara začal s pětitýdenním předstihem a jeho průběh byl velmi „aprílový“, třešně v nížinách a středních polohách rozkvetly s výrazným předstihem. Jak to tedy na první máj vyřešíte vy s polibkem pod třešní? Hlasujte v anketě. ...

Přemýšlíte, kam na pálení čarodějnic? Máme pro vás tipy na akce na Jičínsku

29. 4. 2024 | Filipojakubská noc je spojená s lidovým zvykem pálení ohňů a vírou v čarodějnice. Odehrává se v noci ze 30. dubna na 1. května. Proto je na úterní večer připravená spousta akcí, tradičního pálení čarodějnic. Přinášíme vám několik tipů na akce spojené s čarodějnicemi na Jičínsku a blízkém okolí.

Smutná zpráva, v sobotu 27. dubna zemřel Robert Kvaček

29. 4. 2024 | Ve věku 91 let zemřel prof. PhDr. Robert Kvaček, historik, občan města Jičína a držitel Ceny města. Ztráta tohoto mimořádného člověka je velmi bolestivá. Pan profesor nastálo zůstane v paměti mnoha akademiků, studentů, posluchačů i čtenářů jeho knih. Upřímnou soustrast.

Miliardový obchvat Nové Paky ještě potrápí místní i řidiče. Zbývá rok a čtvrt

29. 4. 2024 | Cestu od Jičína do Krkonoš po silnici první třídy v létě zkomplikuje pokračující stavba obchvatu Nové Paky za více než jednu miliardu korun. Jeho napojování na stávající hlavní tah si vyžádá dosud největší dopravní omezení.

FOTO, VIDEO: Poslední dubnová sobota patřila ve Vyskeři znovu traktorům

28. 4. 2024 | Automoto klub Vyskěř uspořádal v sobotu již sedmnáctý ročník traktoriády. Objektivem Jaromíra Šimka se můžete podívat, jak to na místě po celý slunečný den vypadalo.

Rumcajs přivítá mladé skauty. Jičín připravuje závodní výzvu

26. 4. 2024 | Příští sobotu 4. května od 8:30 do 16:00 se bude v Jičíně konat okresní kolo Závodu vlčat a světlušek. Na akci zve z pozice velitele závodu Vojtěch Prášek, vedoucí střediska.

Perníkové umění v Nové Pace. Rekordní počet soutěžících zdobil sladkosti

26. 4. 2024 | /FOTO/ Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace zažila ve čtvrtek nájezd budoucích cukrářů z celé České republiky. Už pojedenácté se zde konala celostátní soutěž Kouzlení z perníku, letos s rekordním počtem soutěžících. Ti do Nové Paky dorazili z Třešti, Brna, Chocně, Žamberka, Kroměříže, Vlašimi. Přijeli i sousedé z Lomnice nad Popelkou, dorazili perníkáři z Pardubic. Mezi pětačtyřiceti účastníky ze 17 odborných škol byl pouze jeden mladík, který se těšil z pozornosti přítomných slečen. ...

Rekonstrukce v Jičíně dokončena. Klienti se těší z nového bezbariérové bydlení

26. 4. 2024 | Nové chráněné bydlení v Jičíně otevřelo své dveře klientům s handicapem, nabízí moderní vybavení a podporu začlenění do společnosti. Projekt za 42 milionů korun podpořila dotace z IROP.

Zemřela Alena Exnarová, působila i u amatérského divadla v Miletíně

25. 4. 2024 | Před pár dny zemřela Alena Exnarová, bývalá ředitelka Muzea loutkářských kultur (MLK) v Chrudimi a členka výboru v Muzeuu českého amatérského divadla v Miletíně. Bylo jí 72 let. 

Vinohrad z Radimi na Jičínsku strádá. Noční hlídky révu ochraňují kouřem

25. 4. 2024 | /FOTO, VIDEO/ Vinaři z Radimi na Jičínsku vloni po třetí sezoně od založení vinohradu oslavili panenskou sklizeň a těší se na první výsledky svého úsilí. Letos réva díky nedávným vysokým teplotám vyrašila dříve a následný obrat v podobě chladného počasí nyní pěstitelům ničí úrodu. Jednu ze čtyř odrůd již téměř zdecimovalo.

Senioři z Jičínska jsou akční, s kvízy si hravě poradili

24. 4. 2024 | V Obecním domě na Stavě se v pondělí odpoledne uskutečnilo první setkání seniorů ze Stavu, Úbislavic, Zboží a České Proseče se zástupci Místní akční skupiny Brána do Českého ráje.

O obnovenou mamologii v Jičíně je obrovský zájem, denně se objednává stovka žen

24. 4. 2024 | Enormní zájem je v Jičíně o vyšetření ve znovuotevřené mamologické ambulanci v místní poliklinice. Denně se objednává kolem stovky pacientek, další čekají v pořadí. Ordinace zvládne zhruba 7 tisíc vyšetření ročně. V Jičíně jí přitom hrozil zánik. V okrese žádná další není.

Kutil chtěl postavit budky ptákům. Nevěřili byste, jaké využití nakonec mají

23. 4. 2024 | Bydlí pod lesem. A tam o ptáky nebývá nouze. Jaroslav Sobota z Horních Rokytňan na Jičínsku se proto rozhodl, že vyrobí nové ptačí příbytky. Dopadlo to nakonec úplně jinak. Z jedné se stala kočičí budka, z druhé zase lesní bar.

Město odkupuje pohádkovou lavičku. Cena? 300 tisíc korun

23. 4. 2024 | Jičín se stane hrdým majitelem oblíbené Lavičky Rumcajsovy rodiny, díla místních umělců, které odráží pohádkový duch města. Za 300 tisíc Kč město získá nejen umělecké dílo, ale i záruku jeho údržby od autorů.

Nová ambulance v Jičíně pomáhá ženám s inkontinencí

23. 4. 2024 | V prostorách pavilonu operačních oborů Oblastní nemocnice Jičín vznikla nová urogynekologická ambulance. Jejím cílem je zejména účinná pomoc pacientkám s únikem moči.

Opravená Baba by mohla přilákat 100 tisíc lidí, věří kastelánka Trosek

23. 4. 2024 | /ROZHOVOR/ Má ráda tiché chvilky pod hvězdami na hradní věži i památku pulzující návštěvnických ruchem. Kastelánka zříceniny Trosky Pavlína Suchomelová právě zahajuje svoji třetí sezonu na jednom z nejoblíbenějších turistických míst u nás. O radikální životní změně přitom rozhodl inzerát na internetu a jediná noc.

FOTO, VIDEO: Podívejte se, jak silniční obchvat Nové Paky mění krajinu

22. 4. 2024 | Zatímco centrum Nové Paky na Jičínsku je zahlcené dopravou, na východním okraji pokračuje stavba silničního obchvatu.



Zpravodajství JičínDnes.cz

Investice firem v Královéhradeckém kraji výrazně ovlivnila inflace, vysoké ceny energií i narušené dodavatelské řetězce

Kulatý stůl na téma Moderní investiční projekty v Královéhradeckém kraji uspořádalo Sdružení pro zahraniční investice - AFI ve spolupráci s Královéhradeckým krajem a agenturou CzechInvest. Hejtman kraje Martin Červíček společně s vedením AFI i ...

Internetoví podvodníci využili fotografie prezidenta Pavla a z důvěřivé ženy vylákali 1,2 milionu korun

JIČÍNSKO - Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality z Územního odboru Jičín se mimo jiné zabývají případem podvodu, kdy dosud neznámý pachatel ...

Policisté rozkryli česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, lidi obrali o desítky miliónů korun

Královéhradecký kraj - Policisté z Krajského ředitelství Královéhradeckého kraje rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí spáchání stovky p ...

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do sou ...

Novopacko a Královédvorsko získá nové víkendové spojení

Nové víkendové autobusové spoje na lince 536 posílí dopravní obslužnost mezi Dvorem Králové nad Labem, Bílou Třemešnou, Peckou, Novou Pakou a Starou P ...



Úterý 30.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X






Nastavení cookies | GDPR | Přidat zprávu, PR článek | O nás, kontakty | Přidat firmu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes